In een sollicitatiegesprek is het belangrijk om goede vragen te stellen. Je komt veel te weten over het bedrijf en komt geïnteresseerd over. Aangezien het lastig is om onvoorbereid de goede vragen te stellen, hebben wij 5 vragen op een rij gezet die jou waardevolle inzichten geven in het bedrijf en hun cultuur.
In een sollicitatiegesprek draait het er niet alleen om of jij binnen het bedrijf en de functie past, maar ook of jij jezelf binnen het bedrijf ziet werken. In het sollicitatiegesprek solliciteert de werkgever als het ware ook bij jou!
Een sollicitatiegesprek bestaat altijd uit tweerichtingsverkeer. Zo wordt er aan het eind van het gesprek door de werkgever gevraagd of alles voor jou duidelijk is. Dit is jouw kans om vragen te stellen! Stel vragen die je meer leren over de werkgever en waarvan je de antwoorden niet online kunt vinden. Een goede match tussen jou en je werkgever is nou eenmaal heel belangrijk.
De tweede reden om vragen te stellen is dat het bedrijf de indruk krijgt dat je geïnteresseerd bent. Je komt minder betrokken over bij het bedrijf als je geen vragen hebt voorbereid. Aangezien het lastig is om onvoorbereid de goede vragen te stellen, hebben wij 5 vragen op een rij gezet die jou waardevolle inzichten geven in het bedrijf en hun cultuur.
Let op! Stel geen vragen, puur om vragen te stellen. Stel doordachte vragen die nog niet aan de orde zijn geweest.
1. Wat is volgens jullie dé reden dat werknemers het werk hier leuk vinden?
Door deze vraag te stellen krijg je een spontaner antwoord dan als je vraagt wat de grootste drijfveer is om voor het bedrijf te werken. De recruiter of manager heeft deze vraag niet precies voorbereid en zal je een eerlijker beeld geven van de sfeer in het bedrijf.
2. Hoe kan ik me gaan ontwikkelen bij jullie?
Zeker in het begin van je carrière is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden binnen een bedrijf zijn om te groeien. Pas hierbij op dat je niet te zelf ingenomen overkomt en laat vooral zien dat je de drive heb jezelf te verbeteren.
3. Waarom is deze functie vrijgekomen?
Heeft iemand een nieuwe functie gekregen? Of is deze functie gecreëerd omdat het bedrijf snel groeit? Of heeft iemand misschien geen contractverlening gekregen? Het antwoord op deze vraag kan een goed beeld geven van de functie en de mogelijkheden binnen het bedrijf.
4. Als u mij aanneemt, hoe ziet een typische werkdag er dan uit?
Met deze vraag kom je erachter wat de meest belangrijke werkzaamheden zijn. Hierdoor leer je, naast alle afwisselende taken dien in de vacature staan, ook wat je dagelijkste bezigheden zijn.
5. Kan ik nog iets doen dat u helpt bij het nemen van een beslissing?
Hiermee vraag je op een beleefde manier of er nog iets is wat ze eigenlijk wel van je hadden willen horen. Hiermee krijg je de mogelijkheid om toch nog aan de eis te voldoen.
Er zijn natuurlijk ook vragen die je beter niet kunt stellen tijdens een eerste gesprek. Dit zijn meestal vragen met antwoorden die je zelf had kunnen opzoeken of vragen die pas in het tweede gesprek aan bod komen. De vragen die je beter niet kunt stellen tijdens een eerste gesprek zijn: