24 apr 2025

Je hebt je bachelor afgerond en je hebt besloten een (pre)master te gaan volgen. Maar wat als die master niet in je eigen stad wordt aangeboden? Of misschien ben je wel toe aan een nieuwe omgeving? Het aanbreken van de masterfase betekent soms ook dat je als student een nieuwe stad gaat ontdekken. Twijfel je nog of een master in een andere stad iets voor jou is? In deze blog lees je hoe twee studenten deze stap hebben ervaren.

Verhuizen naar een andere stad

Eén van die studenten die verhuisde naar een andere stad is Lotje. Zij deed een bachelor Rechten in Groningen en verhuisde daarna naar de randstad. “Ik woon inmiddels zo’n anderhalf jaar in Utrecht. Toen ik hier kwam wonen ben ik eerst aan een tweede bachelor begonnen, maar daar ben ik ook weer mee gestopt. Nu oriënteer ik me op een masteropleiding. In september zal ik daarmee beginnen, in Utrecht of Amsterdam.”

Er zijn een heleboel redenen waarom iemand deze weg zou bewandelen. “In mijn geval was ik een beetje uitgekeken op Groningen als studentenstad en leek het me leuk om nieuwe mensen te leren kennen.” Lotje kan beamen dat zo’n verhuizing bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling: “Je wordt toch een beetje in het diepe gegooid. Je moet opnieuw vrienden maken, wegwijs worden, plaatselijke gebruiken leren… Het liefst integreer je in zo’n nieuwe stad! Dat is heel spannend, maar het levert je enorm veel op. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om alleen te kunnen zijn. Het heeft me ook geholpen met de zoektocht naar een master én naar het werk wat ik later wil doen. Hier in de randstad zijn een hoop mogelijkheden op het gebied van stage en werk, en ik heb de afgelopen anderhalf jaar veel creatieve en activistische mensen ontmoet. Dat heeft ertoe geleid dat ik werk wil gaan doen waarbij ik mijn creativiteit kwijt kan en ik me in kan zetten voor de maatschappij. Uiteindelijk is mijn keuze voor een master gevallen op Neerlandistiek.” Zo’n verhuizing kan dus zomaar ineens ontzettend waardevol zijn!

Tips die jou kunnen helpen bij de grote verhuizing naar een nieuwe stad

  1. Als je nieuwe vrienden wil maken, denk er dan eens over na om vrijwilligerswerk te doen. Bijvoorbeeld bij een culturele instelling, in het nachtleven of voor een goed doel waar jij afffiniteit mee hebt.
  2. Bezoek je nieuwe stad alvast een paar keer met een familielid of goede vriend(in). Drink koffie in leuke tentjes, zoek uit waar je kunt winkelen en oriënteer je op uitgaansgelegenheden waar je graag heen zou willen gaan (bioscoop, kroeg, museum).
  3. Pak die oude hobby weer op, of ga juist een nieuwe hobby beoefenen. Was je vroeger fanatiek judoka, dan zou je je daar weer op kunnen storten. Of neem groepsschilderles bij het cultureel centrum van je universiteit of hogeschool.

Wonen in je eigen stad, studeren in een andere

Voor een beetje ontwikkeling hoef je echter je oude vertrouwde nest niet te verlaten, zo weet Lieke. Zij woont namelijk in Leiden en heeft hier haar bachelor Nederlandse taal en cultuur gevolgd. Na het afronden daarvan deed ze de master Boekwetenschap, met specialisatie in kinderboeken, aan de Universiteit van Amsterdam. “Ik ben in eerste instantie vooral op zoek gegaan naar een master die het beste bij mij paste. Ik vind het heel leuk om met kinderboeken en jeugdliteratuur bezig te zijn en dat trok me het meeste in deze master. Daarnaast kwam het praktijkgerichte ook goed aan bod: een halfjaar stage lopen werd namelijk heel erg gestimuleerd.”

In Liekes geval stond dus centraal dat zij een master wilde doen die ze niet in haar eigen stad vond. “Eigenlijk was ik al vrij zeker dat ik de master Boekwetenschap wilde gaan doen, omdat ik ook al veel positieve verhalen van studiegenoten had gehoord. Toch ben ik ook nog naar de open dag gegaan van de Universiteit Leiden en heb ik gekeken naar de master Neerlandistiek, maar voor mij was deze master niet passend.” Haar keuze werd niet belemmerd door de afstand tussen Leiden en Amsterdam: “Het reizen vond ik geen obstakel, omdat ik niet elke dag college had en ik in een uurtje van deur tot deur weer thuis was.

Het belangrijkste is om een master te kiezen waar jij het meest enthousiast van wordt! En is die ene studie in een andere stad? Dan zou ik zeggen: ga ervoor!”

Hoe maak je dat heen en weer gereis nou iets makkelijker?

  1. Maak een slimme weekplanning en hou je er ook aan! Als je je verplichte colleges en afspraken zoveel mogelijk op dezelfde dagen kunt plannen, hou je meer tijd over voor leuke dingen of een baantje.
  2. Geen fan van studeren in de trein? Dat hoeft natuurlijk ook niet per se, maar het is wel handig om iets productiefs te doen, in plaats van een uur lang scrollen op TikTok. Je kunt bijvoorbeeld aan je vaardigheden werken. Wil je een betere schrijver worden, of moet je juist programmeren voor je opleiding? Oefen het onderweg!
  3. Wil je nog werken of stage lopen naast je studie? Hybride werken is je vriend. Als je een paar dagen gewoon vanuit huis kunt werken, bespaar je jezelf de tijd én je mentale gezondheid.

Hoe bereikbaar is jouw studentenstad?

Natuurlijk is niet elke stad even goed bereikbaar. Veel studenten verruilen steden zoals Groningen, Maastricht of Enschede voor een plekje in de Randstad. Niet alleen vanwege het ruime opleidingsaanbod, maar ook omdat daar meer baankansen zijn. Utrecht en Amsterdam zijn bovendien vanuit een groot deel van Nederland erg goed te bereiken. Omgekeerd zijn studenten die in Noord- of Zuid-Holland een studie volgen ook minder snel geneigd om af te reizen naar de studentensteden in de ‘provincie’. Het is voor de meesten best een tijdsinvestering om uren in de trein te zitten voor één college.

Ondanks die reistijd, zijn universiteiten en hogescholen eigenlijk altijd goed bereikbaar met het ov. Studenten reizen immers bijna allemaal met de trein, tram of bus. Bovendien geeft die reistijd je wel lekker wat extra voorbereidingstijd voor je college of presentatie!